IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

Utastájékoztató táblákat avatott Pécs polgármestere

2015. november 30.-ától a Vásárcsarnok, és az Árkád (Millennium üzletház) előtt egyoldalas, a NAV és Konzum Áruház előtt található Árkád elnevezésű megállókban kétoldalas utastájékoztató táblák adnak információt a valósidejű forgalmi helyzetnek megfelelően a járatok várható érkezéséről.

Amennyiben olyan jármű érkezik, amelyen nincsen fedélzeti számítógép, akkor ebben az esetben a menetrendszerinti érkezési idő jelenik meg a kijelzőn. Ilyen esetekkel az utasok most is fognak találkozni – várhatóan 2016 első negyedévéig-, mivel a jelenleg is zajló buszcsere program keretében a járműkövető rendszerek átszerelése folyamatosan zajlik a régi buszokról az újakra.

Páva Zsolt polgármester a hétfői sajtótájékoztató kapcsán azt mondta: a fejlesztés szervesen illeszkedik a pécsi közösségi közlekedés megújításának programjába, amivel nem állnak le: elektromos buszokat akarnak venni és folyamatosan cserélik újakra a korosodó járműveket.

A GPS-követőkkel felszerelt buszok esetében ez tényleg valós idejű tájékoztatás lesz, az azzal még nem rendelkezők esetében a hivatalos menetidő alapján számított érkezést tüntetik fel – 2016 első negyedévére ígérik, hogy minden pécsi busz bekerül a rendszerbe. A polgármester kiemelte, hogy a táblákat egy pécsi informatikai cég, a HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. fejlesztette.

A tábla főbb funkciói: 

  • valósidejű forgalmi helyzetnek megfelelően informálják az utasokat a megállókban arról, hogy várhatóan mikor ér az autóbusz a megállóba
  • a járművek számjelzése, útiránya, indulásig hátralévő idő percben, pontos idő kijelzése
  • 0-24 órás működés a hét minden napján, amikor járatok közlekednek
  • rendkívüli közlemények, forgalmi zavarok szöveges megjelenítésének lehetősége (a diszpécser azonnali forgalmi információkat tud megjeleníteni, amelyek futó szövegként jelenhetnek meg)
  • a táblákra szerelt térfigyelő kamerák segítik a biztonság növelését a buszmegállókban
  • a vakok és gyengén látók számára a buszmegállókban a hangos utas tájékoztatás a táblára helyezett gomb megnyomásával érhető el
  • a tábla alkalmas rendkivüli városi információk közlésére is (közlekedési helyzet, hőségriadó stb.)

Forrás: okpecs.hu

Korszerű utastájékoztató táblákat helyezett ki a Tükebusz - videó

Pécsett két helyen, a Konzum Áruháznál és a Vásárcsarnoknál találkozhatnak az autóbuszra várók az új, elektronikus táblákkal.

Egy éves tesztüzemmel indul Pécsett két helyen, összesen négy megállóban az új, elektonikus utastájékoztatás. A táblákon feltüntetik percre pontosan, hogy mennyit kell még várakozni egy járatra, az érkező járat alacsonypadlós-e, illetve a tervek szerint a későbbiekben egyéb, utazással kapcsolatos információkat is megjelenítenek. Egy táblapár kihelyezése mintegy ötmillió forintba került, és ha beváltják a várakozásokat, akkor a későbbiekben uniós forrásokból szeretnének a város minél több pontján hasonlókat kihelyezni.

Forrás: pecsinapilap.hu