IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

Utastájékoztatás, forgalomirányítás, jegy- és bérletértékesítés már minden JKV buszon

Korábbi sikeresen megvalósított projektje után újabb GPS alapú forgalomirányító rendszer megvalósítására irányuló fejlesztésben vesz részt a HC Linear Kft.

A Jászkun Volán Zrt-nél immár a teljes járműparkot bevonják a korszerű komplex rendszerbe.

A 2009-ben lezárt korábbi beruházásnál felszerelt 46 helyközi buszon üzemeltetett pénztárgép után ezúttal további 150 egység implementációjára kerülhet sor. A korábbi, hasonló tartalmú projekt előkészítésekor a Jászkun Volán Zrt. gondolt arra, hogy a szolgáltatásának volumene változhat a közeljövőben, ezért tartalék eszközök beszerzéséről is gondoskodott.

Így a jól bevált forgalomirányító, utastájékoztató és értékesítő szoftver a Jászkun Volán Zrt. szolgáltatási területének egészére kiterjedő szolgáltatást nyújthat az üzemeltetőnek és az utasoknak is.

A nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként a korábbi fővállalkozó és beszállító páros (IQSYS Zrt. és a HC Linear Kft.) bővítheti a Jászkun Volán komplex forgalomirányítási és utas-tájékoztatási rendszerét.

A projekt Európai Uniós forrásból egyszeri, vissza nem térítendő 214.105.650 Ft,- összegű támogatással valósulhat meg. A beruházás teljes költsége 269.980.000.- Ft.

A Jászkun Volán Zrt. már 2006-ben megkezdte a ma már nélkülözhetetlennek mondható komplex, GPS alapú forgalomirányítási és utas-tájékoztatási rendszer megvalósítását.

 

A fejlesztésnek több lépcsője volt:

2006 júliusában:
Szolnok város közösségi közlekedésének infrastrukturális fejlesztése valósult meg.

2008 novemberében:
dinamikus adatokat szolgáltató megállótáblákkal és WEB/WAP utasinformációs felülettel bővült a rendszer.

2009 júliusában 46 helyközi autóbuszon indult meg a korszerű jegy- és bérletértékesítés bevezetése.

2010 júliusában:
napelemes dinamikus megállótáblák álltak üzembe

2011 júliusától:
teljes körűvé vált a korszerű jegy- és bérletértékesítés a helyközi járműveken és a bérletpénztárakba.