IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

Utasszámláló modul

Automatikus utasszámlálás
Automatikus utasszámlálás
Kamerás utasszámláló
Kamerás utasszámláló
Irányérzékeny, ajtónkénti utasszámlálás
Irányérzékeny, ajtónkénti utasszámlálás
Pontos és részletes utasszám kimutatás
Pontos és részletes utasszám kimutatás
Egyéb alkalmazás
Egyéb alkalmazás

Minden volán vállalatnak komoly feladatot jelent a pontos utas szám meghatározása. Eddig, automatikus megoldás híján kérdezőbiztosok, egy-egy kiválasztott napon jelentős pénzért, mintavétellel próbálták az átlagos utas számot megbecsülni. A HC Linear Kft., a volán vállalatok igényét felismerve, rendszerbe integrált egy kamerás utasszámláló szenzort.

A szenzor számlálási pontossága jobb, mint 96%. A terhelés alapú érzékellőkkel szemben ez a készülék képfeldolgozással pontosan képes megszámlálni az ajtónként le és felszálló utasokat. Az infrás megoldással ellentétben a készülék érzéketlen a járművekbe épített infrasugarakkal működő ajzózáró automatikákkal szemben.

Az ajtónként elhelyezett Ethernet interfészre felfűzött ajtószkenner illesztve van a HC Linear által fejlesztett fedélzeti számítógépekhez. A berendezés csak nyitott ajtó esetén számol. A szkenner, akkor is meg tudja állapítani a pontos utas mozgás számát és irányát, ha egy időben kettő vagy több ember egymáshoz nyomódva, egy irányban, vagy egymással ellentétes irányban mozog. A termék egy olyan speciális térbeli alakfelismerő hardver és szoftver megoldáson alapul, mely képes az ajtóban mozgó zsúfolt tömegben az egyes emberi alakokat megkülönböztetni, mozgásukat követni, és mozgási irányonként elkülönítve számolni.

A fedélzeti számítógép minden megállóban gyűjti, az ajtónkénti le és felszálló utasok számát. A vezérlő az adatokat vezeték nélküli kapcsolat segítségével a központi szerverre küldi. A kiértékelő szoftver segítségével bármely járatról, bármilyen időszakban pontos utas számot lehet lekérdezni. A rendszer elektronikus jegyérvényesítő vagy jegykezelő rendszerrel kiegészítve a bliccelők számát is képes megbecsülni.

A háttérrendszer Excel táblázatot és grafikont produkál kimenetként, mely tovább szerkeszthető és feldolgozható. Igény esetén kimutatásokat tud küldeni akár a vállalatvezetők e-mail címére is.

Természetesen a meglévő szakmai rendszerrel is integrálható a modul.

Termékjellemzők:

Műszaki jellemzők:

 • Működési elv: sztereo kamera
 • Számlálás: ajtónként, irány érzékeny módon
 • Pontosság: jobb mint 96%
 • Tartókonzol: teljes körüen állítható

Szoftveres funkciók:

 • Kiegészítő adatok: járat, megálló, rendszám, időpont, irány, utas szám, stb...
 • Opcionális ajtó kamerakép rögzítés
 • Kimenet: adatbázis, Excel, stb...

Felhasználási terület:

 • Helyi és helyközi járművek: busz, villamos, trolibusz
 • Közintézmények: könyvtár, múzeum, hajóállomás, stb...
 • Áruházak, üzletek bejárata, stb...