IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

Modernebb lesz a tömegközlekedés Csíkszeredában

A HC Linear Műszaki fejlesztő Kft. jóvoltából korszerű utastájékoztató rendszert üzemel be kísérleti jelleggel a csíkszeredai városi tömegközlekedést működtető Csíki Trans Kft. A tervek szerint a rendszer segítségével az utasok tájékozódhatnak a busz érkezési és indulási idejéről, az információs táblák pedig folyamatosan mutatják, hogy éppen hol halad a járat és melyik megálló következik. Adott esetben a késésekről is tájékoztatják az utasokat – írja keddi címlapsztorijában a Csíki Hírlap.

Csíkszeredában a városi tömegközlekedést 2010 óta üzemelteti Csíki Trans Kft., amelynek nyolc darab saját busza van. Ezúttal újabb fejlesztést terveznek, bár egyelőre próba jelleggel: úgynevezett integrált szállításkövetési és korszerű utastájékoztató rendszert vezetnének be. Ez a lehetőség egy magyarországi cég, az összetett forgalomirányító és utas-tájékoztató rendszerekkel foglalkozó HC Linear Kft. jóvoltából valósulhat meg.

Veres Sz. János, a csíkszeredai városi tömegközlekedést működtető Csíki Trans Kft. ügyvezető igazgatója ennek kapcsán elmondta, a pécsi székhelyű cég Romániában is szeretné népszerűsíteni termékeit, ezért ajánlotta fel a lehetőséget, hogy Csíkszeredában próbáljuk ki az utastájékoztató rendszerét. A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület által júliusban elfogadott szerződés-tervezet szerint a rendszert legtöbb két évre szerelik fel kísérleti jelleggel, és térítésmentesen használhatja a Csíki Trans.

„Ez egy integrált szállításkövetési rendszer, ami tartalmazza többek között az autóbuszok GPS-el való ellátását, követését” – magyarázta Veres. Ennek köszönhetően egy központi egységen keresztül, a megállóhelyekre felszerelt kijelző táblákon is láthatóvá válik, hogy mikor érkezik meg a busz, mikor megy tovább, és az is, hogy netán mennyi késése van. Összesen öt megállóhelyi elektronikus tájékoztató táblát szerelnek fel a megyeszékhelyen: a Kossuth Lajos utcában a Piac utca találkozásánál lévő, valamint a Posta előtti megállókban, a Vár-téri megállóban, a Csíki Játékszínnel átellenben található buszmegállóban, illetve a vasútállomás közeli végállomáson. Nem csak vizuális, hanem auditív tájékoztatást is nyújtanak ezekben a megállókban. „Bemondják, hogy mikor és melyik járat érkezik, továbbá azt is, ha a járatnak van késése” – részletezte az igazgató. Ugyancsak a rendszer része, hogy az utasok okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével is információkhoz juthatnak a járatokról.

A buszokra fedélzeti számítógépeket szerelnek be, ugyanakkor üzemanyag-ellenőrző érzékelőket és utasszámláló egységet is beüzemelnek. Emellett a járművek külső felén lesz útvonalkijelző, belül pedig szintén elektronikus kijelzőn olvasható majd, hogy melyik megálló következik. Ugyanakkor ezeket az információkat hangos bemondón is bemondják, mint ahogyan ezt a nagyvárosok tömegközlekedési eszközein is tapasztalni lehet. A rendszerhez hozzátartozik még a jegyérvényesítő készülékek felszerelése is, mind a nyolc buszra.

 

Forrás: www.szekelyhon.ro + Csiki Hírlap1 + Csiki Hírlap2