IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

Iskolapélda: a beszélő buszmegálló magyar fejlesztői

Hogyan legyünk sikeres magyar informatikusok? Számtalan módja van; most egy olyan, a hírverést kerülő vállalkozást mutatunk be, amelynek útja tanulságokkal szolgálhat.

A hét elején, pontosabban tegnapelőtt – követve néhány magyar város példáját – Pécsett is megjelent az első intelligens utastájékoztató tábla a város főterén, így az ott buszra várakozók most már egy térképen követhetik az arra járó járművek útját, egy kijelzőn olvashatják, hogy melyik buszra hány percet kell várni, s ezeket az információkat a megállóban elhelyezett hangszórókon keresztül meg is hallgathatják. Ennek a GPS-alapú technológiának – mely Nyugat-Európában teljesen általános, a mindennapok része – megvan már a magyarországi múltja, több városban is működik – néhol tesztüzemben, néhol már bizonyos mértékig kiépítve – a helyi közlekedési vállalatoknál, bár a legnagyobb sajtóvisszhangot természetesen a BKV lépése keltette, akik a 86-os busz vonalán tavaly óta vizsgálják a rendszer működését.

Itt, az IT café-nál kíváncsiak lettünk arra, hogy vajon ki, mely cég áll az érdekes műszaki megoldás mögött, ám nem volt könnyű kideríteni, hogy kik is ők. Mint kiderült, a jelen pillanatban a piacon legfontosabb szereplőnek számító vállalkozás, a Szolnokon, Debrecenben, Budapesten és Pécsett rendszereit működtető HC Linear Kft. nem kedveli a hangos marketingkampányokat, s ezért van az, hogy termékeik használói leginkább a saját szempontjaikból kiindulva mutatják be a meglehetősen összetett technológiát, a fejlesztő és üzemeltető cég neve gyakorlatilag sehol nem olvasható a tudósításokban.

A pécsi telephelyű HC Linear projektvezetője, Móricz László azonban – bár mint elmondta, ritka vendég náluk az újságíró, sőt – készséggel állt lapunk rendelkezésére, amikor megkerestük, hogy adjon némi tájékoztatást a vállalkozás profiljáról és termékeikről, bár hangsúlyozta, hogy számukra a szakmai munka a fontos, marketingtevékenységüket abban a szűk szakmai körben fejtik ki, akik a célcsoportnak számítanak.

A teljes cikk az IT cafe-n.