IT megoldások a közösségi közlekedésben Magyar English

eTicket modul

Megszemélyesítő állomás
Megszemélyesítő állomás
Járműfedélzeti feltöltés, ellenőrzés
Járműfedélzeti feltöltés, ellenőrzés
Opcionális külső validátor
Opcionális külső validátor
Érintő képernyős ellenőri készülék
Érintő képernyős ellenőri készülék
Teljes körű háttérrendszer
Teljes körű háttérrendszer

A HC Linear Kft. mint fejlesztő cég, részletesen megvizsgálta az eTicket szabványokat, ajánlásokat, lehetséges Európai Uniós jövőbeli irányvonalakat, törekvéseket. Ezek alapján hardvereit és a rendszer architektúráját úgy alakította ki, hogy azok megfeleljenek a jövőbeli követelményeknek is.

Hosszas mérlegelés után, 2009-2010-ben cégünk teljes funkcionalitással kifejlesztette és rendszerébe építette az eTicket modult. Így rendszerünk képes kiadni, kezelni, elszámolni, bevonni, stb… az elektronikus bérleteket.

Az utastájékoztató, forgalomirányító és jegyértékesítő rendszer eTicket modulja az alábbi elemekből áll: Teljes körű hátérrendszer, megszemélyesítő állomás, eTicket képes elővételi pénztár, eTicket képes fedélzeti számítógép, fedélzeti validátor, ellenőri terminál, Import/Export interfész.

A rendszer az alábbi kártyák kezelésére képes jelenleg: Mifare és Mifare Plus X; Mifare DESFire EV1. A rendszer hardvereinket úgy fejlesztettük ki, hogy maximum 4db SAM kártya kezelésére is  képes legyen.

Az eTicket folyamat:
A megszemélyesítő állomáson az utazási kártya kiváltásakor, mind az elektronikus, mind a vizuális megszemélyesítés megtörténik (adatfelvétel, fényképezés, kártyanyomtatás, személyes adatok-, díjtermékek-, utazási viszonylatok elektronikus feltöltése). Ez után egy elővételi vagy egy fedélzeti pénztárgépen az utasnak lehetősége van „feltölteni, érvényesíteni” a kívánt díjterméket. Tehát itt történik a díjfizetés és az érvényesség beállítása. Minden fedélzeti számítógép képes az ellenőrzésre is. Így amikor az utas felszáll az autóbuszra, csak oda kell tartania a kártyáját az olvasóhoz, mely az aktuális járat és megálló alapján azonnal ellenőrizni is fogja azt. A jegyellenőri készülékkel minden adat ellenőrizhető a kártyán. A szoftver segít az aktuális viszonylat és megálló beállítása után a gyors ellenőrzésben. Az eddigiekben leírt részfolyamatokat a berendezések dokumentálják, majd GPRS kapcsolaton keresztül feltöltik a központi szerverre. Itt a megfelelő kimutatások elkészítése után megtörténik az adatátadás a saját háttérrendszer és az eTikcet központ felé.

Termék jellemzők

Műszaki jellemzők röviden:

 • Elektronikus bérletek kezelése
 • Mifare, Mifare Plus X és Mifare DESFire EV1 kártyák kezelése
 • 1-4db SAM kezelésének lehetősége
 • Az utazási éleket a központi Transmodel adatárból importáljuk

A rendszer elemei:

 • Megszemélyesítő állomás
 • eTicket képes elővételi pénztárgép
 • eTicket képes fedélzeti pénztárgép
 • Validátor
 • Ellenőri terminál
 • Komplett háttérrendszer
 • Import / Export modul